Με αφορμή την 40ή επέτειο του Φεστιβάλ Χορωδιών Πρέβεζας, διοργανώνεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Διευθυντών Χορωδίας. Ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Ιουλίου 2022. Σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα και περιβάλλον, δέκα επιλεγμένοι διευθυντές θα παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους στην εργασία με τις κορυφαίες ελληνικές χορωδίες, Παιδική Χορωδία ''Αρμονία'' Πρέβεζα, Voci Contra Tempo και Χορωδία Ambitus. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και θα κριθεί από μια επιτροπή επτά διεθνώς αναγνωρισμένων διευθυντών.
Η Παιδική Χορωδία "Αρμονία" της Πρέβεζας ιδρύθηκε το 1983 από τον διευθυντή κ. Ανδρόνικο Κουρούκλη και είναι μια ενότητα του Χορω Συλλόγου "Αρμονία" της Πρέβεζας. Άλλοι διευθυντές της χορωδίας που συνέβαλαν σημαντικά στη λαμπρή πορεία και την επιτυχία της ήταν οι Σταύρος Σολωμός και Βαλεντίν Στέφανοβ. Από το 1994, η χορωδία έχει διευθύνει από την Ανέλια Στεφάνοβα . Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της, η χορωδία έχει βραβευθεί με 2 πρώτες, 2 δεύτερες και 2 τρίτες θέσεις σε Διεθνή Χορωδιακούς Διαγωνισμούς (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία) και έχει βραβευθεί επίσης δύο φορές ως η καλύτερη Παιδική χορωδία της Ελλάδας στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της Αθήνας. Πραγματοποιεί τακτικά εμφανίσεις σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα (Ιωάννινα, Αγρίνιο, Κατερίνη, Κεφαλονιά, Ερμιόνη, Αθήνα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πάργα, κλπ., Ολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004) και στο εξωτερικό (Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ "Aram Khatsaturian" στο Χάσκοβο (Βουλγαρία, 2003), Διεθνές Φεστιβάλ στη Ρώμη (Ιταλία, 2008), Πάσχα Φεστιβάλ της Μόσχας (Ρωσία, 2017), ενώ έχει συμμετάσχει σε πρεμιέρες έργων και έχει συνεργαστεί με διάσημες ορχήστρες και σολίστες.
Τα μέλη των Voci Contra Tempo είναι εκπαιδευμένοι κλασικοί χορωδοί που είναι παθιασμένοι με τη χορωδιακή μουσική. Ο πυρήνας του συγκροτήματος αποτελείται από 16 μέλη, αλλά ποικίλλει σε μέγεθος ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μεμονωμένου έργου. Παρόλο που το σύνολο δραστηριοποιείται εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του στην ελληνική και διεθνή σκηνή της χορωδιακής μουσικής. Υποδειγματικές Χορωδίες έχουν συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας μερικά από τα κύρια έργα για γυναικεία χορωδία, όπως "οι Πλανήτες του Γκούσταβ Χολστ" και "οι Σειρήνες από τα Νυχτερινά" του Κλοντ Ντεμπισί. Έχουν εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους όπως το Μέγαρο της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό Μέγαρο του Παρνασσού στην Αθήνα. Τον Αύγουστο του 2021, το σύνολο κάνει το διεθνές ντεμπούτο του μετά την πρόσκλησή του να συμμετάσχει σε μερικά από τα πιο καταξιωμένα χορωδιακά φεστιβάλ στην Ευρώπη: το "Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Guido d’Arezzo" και το "Διεθνές Πολυφωνικό Συνέδριο 'Città di Fano'". Η χορωδία έχει καθοδήγηση από τη Σοφία Γιολδάση.
Χορωδία Ambitus
δημιουργήθηκε το 2002 και είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελληνικών Χορωδιών. Αποτελείται από απόφοιτους του Λυκείου Λεοντίνων Ν.Σμύρνης και λάτρεις της χορωδιακής μουσικής. Έχει συμμετάσχει και ξεχωρίσει σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ως μικτό ή ισόφωνο σύνολο, κερδίζοντας χρυσά μετάλλια, Μεγάλα Τιμητικά Βραβεία και ειδικά βραβεία. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δυτικής και ελληνικής μουσικής, από παλαιές εποχές μέχρι σύγχρονες. Η χορωδία Ambitus έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ελληνικές ορχήστρες και Έλληνες διευθυντές. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις στούντιο σύγχρονων έργων Ελλήνων συνθετών, ενώ είναι το χορωδιακό σύνολο πρακτικής για το σεμινάριο του μαέστρου Miltos Logiadis. Η χορωδία Ambitus έχει παρουσιάσει τις πρώτες εκτελέσεις επιλεγμένων τραγουδιών του Διαγωνισμού Ελλήνων Χορωδιοσυνθετών που διοργανώνεται από τον "Σύλλογο Ελληνικών Χορωδιών". Η χορωδία βραβεύτηκε με Χρυσό Δίπλωμα Πρώτων Βραβείων σε διάφορους εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς (2ο Διεθνές Φεστιβάλ της Φλωρεντίας (Ιταλία, 2013), 56ο Διεθνής Διαγωνισμός "Habaneras y Polifonía", Τορρεβιέχα, (Ισπανία, 2010), 2ος Διεθνής Διαγωνισμός "Musica Sacra a Roma", (Ιταλία, 2010), 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών Καλαμάτας, (Ελλάδα, 2017), 3ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών, Ναύπλιο, Ελλάδα, (2016), 22ος Διεθνής Διαγωνισμός Εκκλησιαστικής Χορωδιακής Μουσικής, Πρέβεζα, (Ελλάδα, 2016)). Η χορωδία έχει καθοδήγηση από την
Κατερίνα Βασιλικού
.
Κάθε συμμετέχοντας ερμηνεύει υποχρεωτική σύνθεση και τρεις συνθέσεις, προετοιμασμένες το απόγευμα με την Χορωδία Ambitus.
Ο Κουέντιν Μπίρ σπούδασε διεύθυνση χορωδίας με τον Πάτρικ Ράσιλ στην Ακαδημία Μουσικής του Βασιλικού Κολλεγίου. Είναι Διευθυντής Μουσικής στο Κολλέγιο Αγίου Πέτρου, Οξφόρδης και στην εκκλησία του Αγίου Κούθμπερτ, Earl’s Court. Με πολλά χρόνια εμπειρίας στη διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας, έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Μουσικής καθώς και από το Διεθνές Μουσικό Διαγωνισμό Dima. Τέλος, έχει συνεργαστεί με τη Χορωδία της Ορχήστρας του Παρισιού, με τη Χορωδία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Τρανσυλβανίας.
Ο Σουηδός διευθυντής χορωδίας Μάρτιν Χέλμπεργκ έχει σπουδάσει διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και διαγωνισμούς ως τραγουδιστής, παραγωγός, καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθυντής από το 2008 μέχρι σήμερα, με τη σημαντικότερη στιγμή να είναι η διεύθυνση της Χορωδίας του Ουψάλα το 2019.
Ο Αλέξανδρος Κόμνας γεννήθηκε το 1996, αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη "Διεύθυνση Χορωδίας", δίπλα στον καθηγητή Δημήτρη Κτίστακη. Ταυτόχρονα σπούδασε Ηθοποιία με τη Ναταλία Καποδίστρια και Κλασικό Τραγούδι με τη Ρόζα Πουλιμένου και την Ήρα Ζερβά. Στο τέλος των σπουδών του άρχισε να εργάζεται ως συνοδός πιανίστας και βοηθός διευθυντή στη Χορωδία Παιδιών και Νέων Ροζάρτε, υπό τη διεύθυνση της Ρόζι Μαστροσάβα. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως πιανίστας, σολίστ, χορωδός και διευθυντής (Χορωδία ΕΡΤ, Το Φάντασμα της Όπερας κ.α.), ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι μέλος του επαγγελματικού φωνητικού συνόλου 8tetto.
Η Ολεξάνδρα Πολύτσια έχει σπουδάσει διεύθυνση χορωδίας, μουσική διοίκηση και παλαιά μουσική. Έχει διευθύνει χορωδίες σε όλη την Ευρώπη από το 2012 και διδάσκει και τραγουδάει στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία από το 2018.
Ο Ματθίας Σκομπερβάλτερ γεννήθηκε το 1997 στη Βιέννη. Έχει σπουδάσει εκκλησιαστική μουσική, διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας. Το 2015 ίδρυσε τη χορωδία Alea, έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ χορωδιών, συναυλίες, όπερες και όπερετες. Σημαντική στιγμή της καριέρας του ήταν το κονσέρτο που πραγματοποιήθηκε στη Μητροπολιτική Καθεδρική Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη το 2015.
Ο Τόμας Σζάρκα γεννήθηκε το 1994 στην Ουγγαρία. Έχει σπουδάσει διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας στην Ακαδημία Μουσικής του Βουδαπέστης. Το 2018 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Διευθυντών Χορωδιών στη Βουδαπέστη ενώ το 2021 ήταν επίσημος καλεσμένος στο Διεθνή Διαγωνισμό Διευθυντών Χορωδιών.
Από τη Λετονία ο Αρτούρς Σβαρτμπαχς είναι 22 ετών, έχει πολλά χρόνια εμπειρίας ως διευθυντής και χορωδός, με πτυχία στη Διεύθυνση Χορωδίας και το Κλασικό Τραγούδι. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του ως διευθυντή είναι το οπτικοακουστικό έργο “Dabas Skanas” 2020.
Ο Κρίσταπς Σολοβγιόβς γεννήθηκε το 2000 στη Λετονία, έχει σπουδάσει ως χορωδός στο Σχολείο Χορωδίας του Καθεδρικού της Ρίγα και επί του παρόντος σπουδάζει Διεύθυνση Χορωδίας στη Λετονική Ακαδημία Μουσικής του Jāzeps Vītols. Έχει συμμετάσχει σε πολλές χορωδίες στη Λετονία ως χορωδός και μουσικός διευθυντής. Το 2021 κέρδισε την 3η θέση στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών Βιατσέσλαβ Πάλκιν.
Η Χιούντζου Κβον γεννήθηκε στη Δημοκρατία της Κορέας. Έχει σπουδάσει Διεύθυνση Χορωδίας στο Εθνικό Κορεατικό Πανεπιστήμιο Τεχνών και στο Πανεπιστήμιο του Καρλσρούης στη Γερμανία. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στον Ορχηστρικό Διευθυντή στο Πανεπιστήμιο του Mannheim στη Γερμανία. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες χορωδίες στη Γερμανία ως διευθυντής, χορωδός και σολίστ. Το 2021 κέρδισε το πρώτο βραβείο για διευθυντές χορωδιών στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών Fosco Corti στο Turn της Ιταλίας.
Η Γκιντάρε Μπαρισαΐτε - Μιτκούβιενε γεννήθηκε το 1994, ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία στη Σχολή Τέχνης M. K. Ciurlionis της Λιθουανίας το 2001, όπου σπούδασε πιάνο και διεύθυνση χορωδίας για 12 χρόνια. Συνέχισε τις σπουδές της στη διεύθυνση χορωδίας στη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου. Η Γκιντάρε έχει λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς χορωδιών σε όλη την Ευρώπη και έχει εμφανιστεί με διάφορους διάσημους τραγουδιστές και μουσικούς. Το 2019, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ και Διαγωνισμό Χορωδιών του Λιθουανού Μουσικού Πατριάρχη Juozas Naujalis, που αφιερώθηκε στην 150η επέτειο του Juozas Naujalis, έλαβε το δίπλωμα του καλύτερου διευθυντή του διαγωνισμού.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα δίπλωμα συμμετοχής. Θα δοθούν επίσης ειδικά διπλώματα για τη συμμετοχή στα Ημιτελικά και τα Τελικά.